Portal oficial de Turisme a Andorra la Vella
T (+376) 750 100
Email: info@oficinaturisme.ad
Oficina de turisme
Plaça de la Rotonda AD500
L'església de Santa Coloma, una de les més antigues del Principat, és la joia del romànic andorrà. Ubicada dins el nucli urbà del mateix nom, la seva construcció és el resultat de diverses fases arquitectòniques. La nau és l'edificació més antiga, d'origen preromànic i datada de principis del segle X o anterior. Al segle XII s'hi va afegir el campanar cilíndric de 18 metres d'alçada. L'església estava decorada amb un dels conjunts pictòrics més rics i extensos del Principat. Tot i que aquestes pintures es van arrencar de l'edifici cap al 1930, després de viatjar per l'Europa de la segona guerra mundial, van ser recuperades pel Govern andorrà l'any 2007. Avui, a l'interior de la nau, es poden admirar un Agnus Dei i les restes d'unes sanefes decoratives que havien quedat amagats darrere un retaule barroc i que es van descobrir arran d'una restauració, l'any 1934. L'entorn urbà, relativament intacte, i la conservació del paisatge de la serra d'Enclar com a teló de fons li proporcionen un entorn d'una especial bellesa.
Uns 150 metres sobre la plana de Santa Coloma podem veure el promontori granític del Roc d'Enclar, un llibre obert sobre la història i l'evolució d'Andorra. Avui dia, l'únic vestigi que queda del conjunt fortificat, és l'església de Sant Vicenç d'Enclar, el temple més antic del país, construït el segle VIII. El Roc és també la porta d'entrada a un dels espais de més valor ecològic de la parròquia: la Vall d'Enclar.
A banda de la icònica església de Santa Coloma, el poble presenta tota una sèrie de construccions de caràcter tradicional que aconsegueixen transmetre la percepció de com era la Santa Coloma de començaments del segle XX. Recorrent els carrers es poden trobar edificacions com la casa Riberaygua, que destaca pel seu valor patrimonial i per la seva excel·lent conservació.
La Torre dels Russos és un edifici de propietat privada construït l'any 1917. Es va restaurar l'any 1997 i constitueix un dels exemples de l'arquitectura del granit del país. La casa va ser un projecte de l'arquitecte César Martinell, deixeble d'Antoni Gaudí. És, probablement, la primera obra d'Andorra feta per un arquitecte prestigiós. Tot i que té una orientació més alineada amb el noucentisme arquitectònic, l'edificació recupera elements modernistes, sobretot amb l'ornamentació.
Partint del Poble Santa Coloma, en direcció sud, ens trobem amb el jaciment arqueològic més extens d'Andorra i un dels més espectaculars dels Pirineus. La Roureda de la Margineda compta amb una extensió excavada de 1500 m² però encara queden uns 3000 m² més per estudiar. Les diferents campanyes d'excavacions fetes des de l'any 2007 han posat al descobert milers d'objectes d'origen medieval de ceràmica, ferro, bronze, etc. La fortalesa de Sant Vicenç d'Enclar, construïda cap al 1190 pel vescompte de Castellbò, constitueix la fase principal de l'excavació. Hi ha possibilitat de fer visites guiades per veure el monument.
El punt més elevat de l'itinerari el trobem al mirador de la Margineda, un petit promontori rocós, que domina tot el recorregut i que permet tenir unes excel·lents vistes sobre la vall.
El petit nucli urbà de la Margineda és el més meridional de la parròquia. El camí, que discorre pel mig del poble, ens permet veure algun exemple d'arquitectura tradicional i un entorn agrari que mostra com era l'economia tradicional de la zona.
La Balma de la Margineda, és l'escenari de les primeres passes de l'home per aquestes valls i la gran desconeguda del patrimoni andorrà. Un entorn misteriós de la presència de caçadors- recol·lectors entre el 10.000 i el 4000 aC. Però no només és un jaciment emblemàtic per a Andorra sinó una gran font d'informació per a tot el Pirineu. Es troba a cinc minuts a peu des de la Rotonda de la Margineda i és perfectament visible des de la carretera.
El pont nou de la Margineda és el traçat primari de la carretera que unia Andorra amb la Seu d'Urgell, inaugurada el 1914.
El Pont de la Margineda és el pont medieval més emblemàtic d'Andorra i una de les seves icones més visibles. El trobem en el que havia estat el camí ral que unia les poblacions d'Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria. Es va construir cap a finals del segle XIV o començament del segle XV i, tot i que no és estrictament romànic, en comparteix la tècnica constructiva. Els seus 33 metres de llargada i l'arc de cavalló de 9,20 metres permeten passar per damunt del riu Valira, el principal riu del país. Al costat del pont s'hi pot veure una escultura moderna, obra de l'artista Valencià Andreu Alfaro, que commemora la celebració del II Congrés de la Llengua Catalana.
El pont de Madrid és una de les obres d'enginyeria de més caràcter del país. Per la seva proximitat amb el pont de la Margineda - uns 300 metres - ens permet veure el contrast entre l'Andorra tradicional i la contemporània.